Hjältar – #24 Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg, född 4 augusti 1912, död sannolikt 1947, ledare av räddningsaktion för judarna i Ungern 1944–45. Wallenberg utbildade sig till arkitekt i USA 1931–35 men arbetade som sådan endast under en kortare period. I stället ägnade han sig åt bank- och affärsverksamhet i Sverige men också i Sydafrika och Palestina. Som representant för Mellaneuropeiska Handels AB reste han å yrkets vägar återkommande i Centraleuropa efter andra världskrigets utbrott. Han kontaktades 1944 i Stockholm av representanter för War Refugee Board, som inrättats av USA:s president Franklin D. Roosevelt för att från neutrala länder söka hjälpa judar i länder under tyskt herravälde. Wallenberg försågs med svenskt diplomatpass som legationssekreterare vid svenska beskickningen i Budapest. Han kom att spela en hjälteroll i försöken att rädda judarna i Budapest. Med hjälp av svenska s.k. skyddspass och skyddade hus, som Wallenberg genom förhandlingar med SS och ungerska myndigheter sökte få respekterade, fick tusentals judar skydd mot tyska SS-soldater och ungerska pilkorsare.

Raoul Wallenberg har blivit en symbol i kampen mot förföljelse och omänsklighet. Hans försvinnande i sovjetisk fångenskap har varit föremål för en mångårig debatt.

Lär dig mer:
God Afton, Herr Wallenberg http://www.imdb.com/title/tt0099673/
P3 dokumentär http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/86239?programid=2519

En reaktion på “Hjältar – #24 Raoul Wallenberg

  1. Pingback: Hjältar – #24 Raoul Wallenberg | En poddares dagbok

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *