Hjältar – #22 Harald Edelstam

Harald Edelstam, född 17 mars 1913 i Stockholm, död 16 april 1989 i Stockholm, var en svensk diplomat och ambassadör. Edelstam visade under sin diplomatiska karriär stort engagemang i kampen för de mänskliga rättigheterna och för sitt mod och civilkurage när det gällde att rädda människoliv från brutala diktaturer. Edelstam är mest känd för att ha räddat livet på, och skyddat ett stort antal oppositionella efter militärkuppen i Chile 1973. Det var där han blev känd som ”1970-talets Raoul Wallenberg”. Men det var efter att ha räddat hundratals norska motståndsmän och judar under andra världskriget  som han fick namnet ”Svarta nejlikan”.

Lär dig mer:
P3 dokumentär http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/91522?programid=2519

En reaktion på “Hjältar – #22 Harald Edelstam

  1. Pingback: Hjältar – #22 Harald Edelstam | En poddares dagbok

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *