Hjältar – #19 Anna Politkovskaja

Anna Politkovskaja, 1958–2006, rysk journalist och författare. Politkovskaja var från 1999 anställd på tidningen Novaja Gazeta i Moskva och känd för sin starkt samhällskritiska journalistik. Hon var en uttalad kritiker av kriget i Tjetjenien, och hennes rapportering om detta förargade de ryska myndigheterna. Till Politkovskajas utgivning i bokform hör Tjetjenien: Sanningen om kriget (2002), vars publicering följdes av flera mordhot riktade mot henne. Putins Ryssland (2004) analyserar det ryska samhället under Vladimir Putin. År 2006 sköts Politkovskaja ihjäl utanför sin bostad i centrala Moskva. Den påföljande rättegången slutade med att de anklagade, däribland en tidigare medlem av den ryska säkerhetstjänsten, 2009 friades på grund av bristande bevisning. Domen upphävdes dock av Högsta domstolen som beslutade att rättegången skulle göras om. År 2012 dömdes en före detta polisman, Dmitrij Pavljutjenkov (född 1968), till elva års fängelse för medhjälp till mordet på Politkovskaja. 2014 dömdes ytterligare fem män till mellan tolv års och livstids fängelse för mordet, bland dem tre som tidigare frikänts.

Lär dig mer:
Putins Ryssland http://www.adlibris.com/se/bok/putins-ryssland-9789170372445

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *