Hjältar – #18 Hugh Thompson

My Lai-massakern var ett masssmord på över 400 obeväpnade sydvietnamesiska medborgare utfört av amerikanska soldater under Vietnamkriget den 16 mars 1968. Offren var civila och majoriteten av dem var kvinnor och barn. Alla i byn sköts ned med automatvapen; i flera fall föregicks morden av tortyr, våldtäkt och andra övergrepp. En av de observationshelikoptrar som cirklade över området flögs av Hugh Thompson (1943-2006). Han såg att något inte stämde med de otaliga bybors lik som låg på marken, landade sin helikopter, begärde att få veta vad som försiggick men beordrades upp i luften igen av löjtnant Calley. Helikopterbesättningen insåg att en fullständig massaker på byborna pågick, lyfte men landade i ett annat hörn av byn för att skydda panikslagna, flyende vietnameser. Han konfronterade en befälhavande officer i kompani C som ville kasta handgranater ner i byns bombkällare och avbröt därmed massakern. På Thompsons order flögs åtminstone nio civila till säkerhet.

Thompson tilldelades trettio år efter massakern amerikanska arméns högsta utmärkelse (för situationer som inte är strid) ”Soldier’s Medal” för sitt ingripande i Son My

Lär dig mer:
Apocalypse now http://www.imdb.com/title/tt0078788/
So-rummet http://www.so-rummet.se/kategorier/vietnamkriget

En reaktion på “Hjältar – #18 Hugh Thompson

  1. Pingback: Hjältar – #18 Hugh Thompson | En poddares dagbok

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *