Hjältar – #14 Nelson Mandela

Nelson Mandela, född 18 juli 1918, död 5 december 2013, sydafrikansk statsman, president 1994–99. Efter juridiska studier verkade Nelson Mandela som advokat i Johannesburg. Han anslöt sig 1944 till ANC och organiserade under 1950-talet ohörsamhetskampanjer mot raslagarna. Apartheidregimen införde ett omfattande system av raslagar och målet var rasåtskillnad. De vita hade makten och friheten och de svarta var förtryckta. En svart fick inte ens gå in genom samma dörr som en vit eller sitta på samma parkbänk. Skyltarna där det stod Whites Only fanns överallt. Regimen hade en stark militärmakt och var en hård polisstat. Apartheidtiden kantades av massakrer, raskravaller, avrättningar och massdemonstrationer. Efter massakern i Sharpeville 1960 förbjöd den sydafrikanska regeringen ANC. Mandela övergav sin moderata ickevåldsfilosofi och grundade Umkhonto we Sizwe (’Nationens spjut’), ANC:s militära gren. Mandela greps 1962 och dömdes 1964 till livstids fängelse för försök att med våld omstörta den sydafrikanska staten. I februari 1990, efter nära 28 år i ofrihet, frigavs han av president F.W. de Klerk, som också tillät ANC att verka öppet. Efter ANC:s valseger utsågs Mandela till Sydafrikas första svarta president. Trots ständig obstruktion från det zulubaserade Inkathapartiet uppnådde Mandela en stor framgång då det sydafrikanska parlamentet i maj 1996 med överväldigande majoritet antog en ny författning.

Mandela erhöll tillsammans med F.W. de Klerk Nobels fredspris 1993.

Lär dig mer:
P3 dokumentär http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/70088?programid=2519
Den långa vägen till frihet http://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2014/Var/mandela_nelson-den_langa_vagen_till_frihet-pocket/

En reaktion på “Hjältar – #14 Nelson Mandela

  1. Pingback: Hjältar – #14 Nelson Mandela | En poddares dagbok

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *