Hjältar – #13 Halima Bashir

Darfurkonflikten betraktas idag som en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Den 4 oktober 2010 fick den sudanesiska läkaren Halima Bashir (f. 1979) Anna Politkovskaja-priset. Bashir har länge agerat mot den lokala janjawid-milisens användning av våldtäkt som ett vapen. Detta har lett till oerhörda lidanden för den civila befolkningen och troligen har mellan 250 000 och 350 000 människor dött i det som betecknas som folkmord. Efter att Bashir protesterat utsattes hon själv för våldtäkt. Hon vägrar tystas, även efter att janjawid bränt hennes by.

Lär dig mer:
Tears of the Desert http://www.adlibris.com/se/bok/tears-of-the-desert-9780340963562

En reaktion på “Hjältar – #13 Halima Bashir

  1. Pingback: Hjältar – #13 Halima Bashir | En poddares dagbok

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *