Hjältar – #9 Nadezjda Tolokonnikova

Pussy Riot, rysk feministisk punkgrupp och konstnärskollektiv med drag av aktivistgrupp. Med sina ofta improviserade framträdanden i offentliga sammanhang vill Pussy Riot uppmärksamma frågor om yttrandefrihet och jämställdhet i dagens Ryssland. Pussy Riot uppmärksammades internationellt i samband med en politisk performanceföreställning i Frälsarkatedralen i Moskva 21 februari 2012. Deras protestaktion bestod i en bön till jungfru Maria om att hon skulle befria Ryssland från Vladimir Putin; dessutom uttrycktes det i texten kritik mot den ortodoxa kyrkans högsta ledning. De tre gruppmedlemmarna Nadezjda Tolokonnikova (född 1989),Marija Aljochina (född 1988), och Jekaterina Samutsevitj (född 1982) greps i mars 2012, ställdes inför rätta och dömdes i augusti samma år till två års fängelse för huliganism och ”religiöst hat”. Rättsfallet väckte stor internationell uppmärksamhet och en rad kulturpersonligheter och människorättsorganisationer uttryckte sitt stöd för de fängslade medlemmarna. Tolokonnikova och Aljochina frigavs i december 2013 efter att de fått amnesti och meddelade strax därefter att punkbandet Pussy Riot skulle lägga ned verksamheten på obestämd tid och att de avsåg att lägga sin kraft på det nya projektet Zona Prava (’Rättvisezonen’), en organisation som arbetar för kvinnliga fångars rättigheter i Ryssland.

Lär dig mer:
Pussy Riot http://www.imdb.com/title/tt2481238/?ref_=nm_flmg_prd_12

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *