Hjältar – #5 Fadime Sahindal

Fadime Sahindal (född 1975) kom i början av 1980-talet till Sverige tillsammans med sin familj, som är av turkiskt-kurdiskt ursprung. I 20-årsåldern började hon umgås med en svensk pojkvän, ett umgänge som inte accepterades av hennes släktingar. Efter trakasserier och hot av sin far och andra manliga släktingar gjorde hon en polisanmälan samt kontaktade massmedierna. Detta ledde till ytterligare övergrepp; i maj 1998 dömdes hennes far och bror för olaga hot, och i augusti samma år dömdes hennes bror för misshandel och övergrepp i rättssak. Fadime Sahindals situation väckte mycket stor uppmärksamhet i massmedierna, och hon blev en symbol för andra invandrarkvinnor i liknande situation. Vid ett seminarium om integrationsfrågor i riksdagen 2001 kritiserade hon inte enbart kulturmönstret i vissa invandrargrupper utan även samhällets oförmåga att stödja invandrarkvinnor i hennes situation.

Lär dig mer:
P3 dokumentär http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/90755?programid=2519
GAPF http://gapf.se/glom-aldrig-fadime-sahindal/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *