Om detta ska vi berätta – Auschwitz tur & retur

1318803_1200_675
Att förstå det ofattbara

Förintelsen är den svenska benämningen på det folkmord som nazisterna utförde 1933-1945 på cirka sex miljoner judar och totalt 11 miljoner människor. Också romer och polacker utsattes för folkmord grundade på rasistiska föreställningar. Därutöver förföljde, fängslade och dödade Nazityskland miljontals andra människor, bland annat många funktionshindrade och homosexuella.
Förintelsen ägde rum i skuggan av andra världskriget och doldes av kriget. Över hälften av Förintelsens offer gasades ihjäl. Övriga sköts till döds eller dog av svält, köld, utmattning, sjukdomar och våldsaktioner i ghetton och läger samt under dödsmarscher. Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv.

I år är det 70 år sedan Auschwitz befriades. Det största av Nazitysklands koncentrationsläger.

Om resan

Under slutet av vårterminen 2015 genomförde vi en studieresa till Polen/Krakow och Auschwitz–Birkenau. Resan arrangerades av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) och finansierades med hjälp av stiftelsepengar samt bidrag från Sjöängsskolan.
Vi var 15 elever från åk 9 samt två lärare och en guide från SKMA som åkte.

Syftet med resan var att öka kunskapen om Nazitysklands förbrytelser mot judar, romer och andra grupper. Genom arbetsuppgifter och samtal under dagarna i Polen gavs nya insikter och möjligheter till reflektion kring Förintelsens olika aktörer; offer, förövare, hjältar/räddare och åskådare.

Målsättningen var också att ge eleverna en inblick i de svåra valsituationer och dilemman som människor kunde ställas inför under Förintelsen och att stimulera till en diskussion kring frågan hur man själv agerar i olika situationer. Vilka moraliska dilemman ställs jag inför? Och hur bör jag agera?

Ambitionen var även att få eleverna att fundera över sina egna värderingar, hur man ser på sig själv och andra, hur man förhåller sig till principen om alla människors lika värde. Ett viktigt budskap är att det faktiskt har betydelse vad man gör eller väljer att inte göra.

Förberedelser

Inför resan har vi bland annat lyssnat på ett specialavsnitt från Historiepratarna signerat Benny Grünfeld en överlevare från Hitlers dödsläger. 16 år gammal blev han och hans familj deporterade till Auschwitz.
Du hittar avsnittet samt fler länkar om Förintelsen här:
http://historiepratarna.moobis.se/2014/08/25/specialavsnitt-tonaring-i-hitlers-dodslager/

Vi tittade även på den fruktansvärda men ack så viktiga dokumentären Night will fall. Filmmaterialet från brittiska, amerikanska och sovjetiska krigskameror skapar tillsammans med de starka ögonvittnesskildringarna från soldater och överlevande, en unik inblick i nazisternas värsta illdåd.
Trailer:
http://www.svt.se/dox/night-will-fall

Tidigare i våras hade vi  besök av Livia Fränkel som berättade sin historia för våra högstadieelever på Sjöängsskolan. Livia förlorade sin familj under Nazitysklands systematiska utrotning av judar. Hon växte upp i dåvarande Transsylvanien i en välbärgad familj. Allting förändrades när de deporterades från sin hemstad.
Här kan du se en av hennes föreläsningar:
http://www.ur.se/Produkter/172244-UR-Samtiden-Livia-Frankel-Minnen-av-Forintelsen-Livia-Frankel-Minnen-av-Forintelsen

Vi avslutade våra förberedelser genom att titta på filmen Schindler’s list. Schindler’s List handlar om Oscar Schindler, en tysk affärsman som räddade livet på cirka 1 200 judar från Förintelsen genom att låta dem arbeta i hans fabriker. En fabrik som vi kommer att besöka under vår resa samt flera andra platser som syns i filmen.
Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=dwfIf1WMhgc
Historiepratarna gjorde julen 2014 en julkalender på temat mod och Oscar Schindler var en av 24 hjältar som porträtterades:
http://historiepratarna.moobis.se/2014/12/17/hjaltar-17-oskar-schindler/

Vi har även arbetat med ett antal värderingsövningar på temat och dessutom haft en grundlig genomgång av vår medföljande guide Mikael Enoksson. http://skma.se/blogg/2011/12/mikael-enoksson-prisad-av-orebro-kommun/ Som vi för övrigt delade guldet med i Webbstjärnan 2014 då Mikaels elever tävlade med sidan Skuggor från det förflutna http://skuggorfrandetforflutna.se/

Resan

Inför resan fick eleverna i uppdrag att dokumentera sina intryck, tankar, känslor och upplevelser. Detta är deras berättelser:

Elevernas dagbok

 Dagbok från Auschwitz – Att försöka förstå det ofattbara


Videodagbok


Sholem

Judisk kultur, koshermat och klezmermusik fick avsluta vår resa. En resa vi aldrig kommer att glömma


Avslutande ord

Historikerna uppskattar att det i hela världen i dag fortfarande finns 350000 personer kvar som överlevt Förintelsen. De yngsta av dem är snart 70 år, och det är bara en tidsfråga innan det inte kommer att finnas någon kvar som upplevt nazisternas grymheter.

Allt fler offer, som tidigare levt ett anonymt liv, väljer nu att innan det är för sent berätta sin historia. Deras berättelser förevigas i tidningsartiklar, böcker, filmer och på Internet. Här ligger skildringarna sida vid sida med förnekarnas myter. Medan de överlevande långsamt försvinner, bildar deras barn och barnbarn världsomspännande nätverk för att hålla minnena vid liv.


Det här är vår berättelse. Vårt bidrag till att föra minnet vidare.

Vi får inte glömma, brukar man säga. Vi kommer inte att glömma.

Aldrig.

 

Amanda, Emma, Runa, Sara, Christin, Matilda, Xenia, Molly, Daphne, Najma, Klara, Ella, Vanessa, Safir, Monia, Susanne, Mikael och Adam

 

”whoever saves one life saves the world entire”

Talmud, Mishnah Sanhedrin 4:12

FullSizeRender

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *